Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Misiunea Fondului Monetar Internațional în RM a avut o întrevedere cu membrii Consiliului de Administrație al ANRE

7 octombrie 2019 • Vizualizari: 721

Misiunea Fondului Monetar Internațional în RM a avut o întrevedere cu membrii Consiliului de Administrație al ANRE

Membrii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, conducerea ANRE a informat reprezentanții FMI despre progresele înregistrate de la ultima întâlnire care a avut loc în iulie anul curent privind piața energiei electrice și a gazelor naturale. Astfel, ANRE a reușit să examineze și să aprobe ajustările tarifare pentru operatorii sistemelor de distribuție și furnizorii de energie electrică și a aprobat costurile de bază pentru S. A. „Moldovagaz”.

 

Reprezentanții FMI au subliniat importanța menținerii și fortificării independenței instituționale a ANRE și necesitatea ajustării tarifelor și prețurilor reglementate în baza metodologiilor sectoriale aprobate cu suportul Secretariatul Comunității Energetice. Părțile au menționat că autoritatea de reglementare va acționa conform prevederilor legale, va asigura transparența în procesul decizional, și va consulta public proiectele de hotărârii ce urmează a fi examinate. 

 

Un subiect aparte de discuție a fost evoluția prețului de achiziție a gazelor naturale pentru anul 2020 și impactul acestuia asupra tarifelor de distribuție, mărimea devierilor financiare acumulate, dar și planul de restructurare a SA „Moldovagaz”, pentru a asigura respectarea prevederilor legale.