Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Întrevederea Dlui Ștefan Creangă, Director al ANRE cu echipa Băncii Mondiale în domeniul energetic

29 noiembrie 2019 • Vizualizari: 941

Întrevederea Dlui Ștefan Creangă, Director al ANRE cu echipa Băncii Mondiale în domeniul energetic

La data de 28 noiembrie, curent, dl Ștefan Creangă, Director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut o întrevedere cu echipa Băncii Mondiale în domeniul energetic, pe subiecte legate de opțiunile și riscurile aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova.

 

În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre riscurile legate de o eventuală sistare a gazelor naturale către Republica Moldova în contextul incertitudinilor legate de tranzitul de gaz natural rusesc pe teritoriul Ucrainei. Participanții au analizat posibilele scenarii și modalitățile de gestionare a situațiilor de criză, care includ și utilizarea rezervelor naționale de păcură destinate pentru situații de urgență.

 

Pe termen lung, opțiunile de aprovizionare cu gaze în Republica Moldova vor crește prin darea în exploatare a gazoductului Iaşi – Ungheni - Chişinău. Dl Creangă, a menționat că, Consiliul de Administrație al ANRE, este în contact direct cu furnizorii și operatorii sistemului de transport de gaze naturale din Republica Moldova pentru a monitoriza și asigura buna desfășurare activităților licențiate. Directorii ANRE, colaborează strâns cu autoritățile de reglementare din Ucraina pentru a monitoriza situația aprovizionării cu gaze, dar și a facilita buna desfășurare a proiectelor transfrontaliere legate de tranzacțiile de gaz și energie electrică.

 

Atât reprezentanții Băncii Mondiale, cât și reprezentanții ANRE, au subliniat importanța diversificării surselor de aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova pentru a evita potențiale perturbări în furnizarea gazelor și a asigura securitatea energetică pe termen scurt și pe termen lung. În același timp, diversificarea surselor energetice necesită o analiză exhaustivă a costurilor de investiții care să nu afecteze nivelul tarifelor pentru consumatori.