Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Directorul general ANRE a avut o întrevedere cu Ambasadorul României

10 septembrie 2019 • Vizualizari: 1071

Directorul general ANRE a avut o întrevedere cu Ambasadorul României

La data de 9 septembrie 2019, Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), dl Veaceslav Untila s-a întâlnit cu E.S. dl Daniel Ioniță, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova.

 

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce țin de implementarea proiectelor energetice, care vor contribui la dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova. De asemenea, cei doi au discutat, despre interconexiunea sistemului electroenergetic al țării noastre cu cel al României prin intermediul stației back-to-back, care va duce la diversificarea surselor de import a energiei electrice și va oferi consumatorilor finali din Moldova servicii de calitate.

 

Un alt subiect de pe agendă a fost construcția gazoductului Iași-Chișinău, un proiect strategic, care va conduce la dezvoltarea infrastructurii energetice și posibilitatea importului de gaze naturale din țările europene, asigurându-se, astfel, diversificarea surselor de gaze naturale și securitatea energetică a țării noastre.

 

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a discutat despre desfășurarea conferinței „Chișinău – Parteneri în energie – expertiză globală, oportunități locale”, care urmează să aibă loc la 25 septembrie curent. Menționăm că, aceasta este prima ediție în Republica Moldova, la care se vor întruni experți și factori de decizie din sectorul energetic din România și Republica Moldova, pentru a facilita schimbul de idei și cooperarea în afaceri.

 

La finele întrevederii, Directorul general, dl Veaceslav Untila a adus la cunoștință Excelenței Sale, dlui Daniel Ioniță, despre semnarea Programului de Cooperare și Asistență dintre Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei din România (ANRE) și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Republica Moldova. Prin prisma experienței României ca stat-membru al Uniunii Europene, Programul, va consolida și va extinde cooperarea bilaterală și reciproc avantajoasă pentru preluarea standardelor europene și a celor mai bune practici în reglementarea sectorului energetic. Ceremonia de semnare va avea loc la 26 septembrie în contextul vizitei de lucru în Republica Moldova a Președintelui ANRE, România, dl Dumitru Chiriță.