Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Consolidarea capacităților participanților la piața de energie electrică din Republica Moldova

20 noiembrie 2019 • Vizualizari: 866

Consolidarea capacităților participanților la piața de energie electrică din Republica Moldova

În perioada 19-20 noiembrie 2019, la Chișinău, a avut loc un atelier de lucru din cadrul asistenței tehnice oferite de Secretariatul Comunității Energetice privind consolidarea capacităților participanților la piața energiei electrice din Republica Moldova. Asistența tehnică este implementată de către compania BORZEN din Slovenia în cadrul programului EU4Energy.

 

Principalul scop al atelierului a fost inițierea părților interesate privind procesul de liberalizare a pieței de energie electrică, și, îndeosebi, lansarea piețelor organizate de energie electrică, prin oferirea asistenței tehnice necesară consolidării capacităților participanților la piața de energie electrică din țară.

În acest context, menționăm că, cei prezenți au fost familiarizați cu cerințele și practica țărilor în care piețele energiei electrice sunt la un nivel avansat de dezvoltare. Concomitent va fi elaborat un document explicativ detaliat care îi va ajuta pe participanții pieței energiei electrice să înțeleagă mai bine noul concept al pieței, drepturile și funcțiile participanților pieței, dar și modul de implementare a acestuia.

 

Informăm că, la etapa actuală, specialiștii Agenției lucrează la proiectul Regulilor pieței energiei electrice, ce urmează a fi supus consultărilor publice. Proiectul elaborat va fi îmbunătățit cu ajutorul consultanților, însă pentru aceasta este necesară studierea experienței altor țări și identificarea celor mai bune practici aplicate de țările în care piețele energiei electrice sunt la un nivel avansat de dezvoltare. Astfel, o delimitare clară a drepturilor și obligațiunilor ce reies dintr-un act normativ reprezintă o precondiție pentru eliminarea barierelor de reglementare. Din acest motiv este primordial ca participanții pieței energiei electrice să înțeleagă pe deplin schimbările ce vor avea loc, precum și rolul lor în acest proces.

 

Menționăm că, acest atelier este primul dintr-o serie de 5, care vor avea loc până în luna martie a anului 2020. Fiecare atelier va aborda problematici distincte ale piețelor organizate de energie electrică, cu prezentarea experiențelor altor țări și soluțiile identificate de ele la potențialele probleme cu care pot să se confrunte și participanții pieței energiei electrice din Republica Moldova.