Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Conducerea ANRE a avut o întrevedere cu misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internațional

31 ianuarie 2020 • Vizualizari: 1131

Conducerea ANRE a avut o întrevedere cu misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internațional

La 30 ianuarie 2020, conducerea ANRE a avut o întrevedere cu misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de dl Ruben ATOYAN.

 

În cadrul întâlnirii părțile au discutat despre angajamentele asumate de Guvernul Republicii Moldova în programul de finanțare cu FMI, precum și progresele înregistrate de ANRE în reglementarea sectoarelor energeticii și anume a gazelor naturale și electroenergetic.

 

Dl Octavian Calmîc, director ANRE a informat despre ajustările tarifare la energia electrică adoptate în august 2019, precum și despre aprobarea costurilor de bază, a tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale și planurilor investiționale pentru SA Moldovagaz și toate companiile sale subsidiare. Mai mult ca atât, în prezent ANRE este preocupată de evaluarea devierilor financiare acumulate de întreg sectorul gazelor naturale în perioada 2011-2019 și pregătirea deciziei pentru aprobarea planului de separare/reorganizare a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale S.R.L. Moldovatransgaz, conform practicilor europene și Pachetului III Energetic.

 

În final, ANRE s-a angajat să urgenteze procesul de examinare și luare a deciziilor aferente devierilor financiare acumulate de SA Moldovagaz în activitatea sa de transport, distribuție și furnizare a gazelor naturale pentru perioada 2011-2019, să convină un mecanism de recuperare a acestora, precum și a costurilor operaționale bazate pe actele normative de reglementare aprobate recent de ANRE.

 

Despre progresele înregistrate ANRE va informa Misiunea FMI cu promptitudine. Toate acțiunile întreprinse de către ANRE rămân a fi realizate în strictă conformitate cu prevederile legale, asigurând transparență maximă în procesul decizional și independență instituțională.