Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Comunicat informativ cu privire la cazurile de electrocutare care au avut loc în luna mai

5 iunie 2020 • Vizualizari: 794

Comunicat informativ cu privire la cazurile de electrocutare care au avut loc în luna mai

Pe parcursul lunii mai în Republica Moldova au avut loc două cazuri de electrocutare, în care au decedat trei persoane.

Primul caz de electrocutare cu decesul a două persoane a avut loc la data de 26 mai 2020, pe șantierul de construcție a unui depozit de cereale din s. Tigheci, r-nul Leova.

În cadrul efectuării lucrărilor de forare pentru construcția fundamentului depozitului amplasat în localitate, prin intermediul instalației de forare montate pe un autocamion de model ZIL 131, instalația de forare s-a apropiat la o distanță inadmisibilă de conductorii LEA-10 kV. Contactarea instalației de forare cu conductorul marginal al LEA 10 kV a condus la electrocutarea mortală a persoanei care dirija manual această instalație.

Șoferul care se afla în cabina automobilului, la coborârea din autocamion, în momentul atingerii solului, la fel a fost electrocutat mortal.

Examinarea prealabilă a stabilit că instalația de forare era în contact direct cu conductorul marginal al LEA 10 kV.

Astfel, nerespectarea întocmai a cerințelor actelor normative privind zonele de protecție a rețelelor electrice a condus la decesul a două persoane.

Al doilea caz de electrocutare produs într-o seră de pe teritoriul unei ferme agricole, amplasată în extravilanul s. Leca, r-nul Cantemir, la data de 30.05.2020 s-a soldat cu decesul unei persoane și cu un șoc electric al altei persoane.

În rezultatul investigării prealabile a circumstanțelor producerii accidentului s-a stabilit că, în ziua respectivă se efectuau lucrări de stropire a roșiilor din seră, folosind pentru acest procedeu o stropitoare mobilă, care era acționată de o pompă electrică monofazată, alimentată de la rețeaua electrică printr-un prelungitor din cablu cu două fire, având unele defecte ale izolației, dar izolat cu bandă adezivă textilă.

La tentativa de strămutare a stropitoarei (cu carcasa și mânerele din metal) roata de metal a deteriorat izolația prelungitorului electric, iar conductorul fazic a contactat cu partea metalică a stropitoarei, fapt ce a condus la electrocutarea mortală a unei persoane.

Cazul este investigat de către Serviciul Teritorial al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și Serviciul Siguranță Ocupațională al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.