Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Comunicat de presă

18 februarie 2021 • Vizualizari: 531

Comunicat de presă

În legătură cu ultimele evoluții ale prețurilor la produsele petroliere și pentru evitarea unor speculații sau interpretări nefundamentate,  ANRE vine cu următoarele precizări:

 

Drept urmare a modificărilor operate în noiembrie 2018 la Legea cu privire la produsele petroliere, Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere.

 

Astfel, conform deciziei ANRE,rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente acestei activități, cu excepția cheltuitelor “care nu se referă la activitatea de import și/sau comercializare a produselor petroliere”.

 

ANRE efectuează controale ale titularilor de licență care activează pe piața produselor petroliere și monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele date, care se bazează pe standardele naționale de contabilitate aplicabile.

 

În felul acesta, legislația actuală în vigoare limitează capacitatea ANRE de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

 

Totodată, ANRE analizează dinamica comparativă a evoluțiilor în domeniul respectiv atât pe piața internă, cât și cea regională. O analiză de sinteză a pieței produselor petroliere din Republica Moldovase anexează.

 

Urmare a analizelor continue efectuate, se observă o dinamică ascendentă a prețurilor la petrol și produsele petroliere pe plan mondial,care ar putea afecta în continuare prețurile de comercializare a produselor date pe piața internă.

 

În situația specifică creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale, asigurând o predictibilitate a fluctuației prețurilor.

 

PIAȚA PRODUSELOR PETROLIERE DIN MOLDOVA: ANALIZA REGLEMENTĂRILOR DE STABILIRE A PREȚURILOR DE COMERCIALIZARE CU AMĂNUNTUL.

 

Propunerile ANRE la proiectul de modificare a Legii 461.