Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

ANRE s-a întâlnit cu reprezentanții BERD

13 august 2019 • Vizualizari: 1155

ANRE s-a întâlnit cu reprezentanții BERD

Astăzi, 13 august 2019, reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au avut o întrevedere comună cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Secretariatului Comunității Energetice și Transgaz România.

Agenda discuțiilor a inclus mai multe subiecte, printre care, cooperarea în domeniul reformelor structurale în sectorul gazelor naturale, proiectul noii Metodologii de calculare a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale, separarea activităților operatorilor de transport din sectorul gazelor naturale. Proiectul Metodologiei a fost elaborat cu suportul experților Secretariatului Comunității Energetice și este plasat pe site-ul ANRE-ului pentru consultări publice.

Părțile au pus în discuție și subiectul ce ține de sectorul energiei regenerabile, precum și asistența în desfășurare oferită de BERD Ministerului Economiei și Infrastructurii. În cadrul ședinței s-a evidențiat importanța continuării eforturilor pentru asigurarea unui cadru legislativ transparent și predictibil, creând astfel condiții pentru obținerea rezultatelor optime, din punct de vedere tehnico-economic, în procesul de aplicare a schemelor de sprijin oferite de Guvern pentru potențialii producători de energie electrică din surse regenerabile.

De asemenea, interlocutorii au discutat aspectele implementării și finanțării proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport de energie electrică și de gaze naturale dintre Republica Moldova și România.

La finalul discuțiilor, părțile au convenit să continue cooperarea în scopul elaborării actelor normative care să corespundă angajamentelor asumate în cadrul Tratatului Comunității Energetice.