Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

ANRE a organizat un atelier de lucru

6 februarie 2020 • Vizualizari: 1259

ANRE a organizat un atelier de lucru

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în colaborare cu Secretariatul Comunității Energetice și experții proiectului EU4Energy, a organizat astăzi, 6 februarie, atelierul de lucru privind consolidarea capacității (întreprinderilor energetice) legate de certificarea operatorilor sistemelor de transport (OST) de energie electrică.

 

Atelierul de lucru s-a desfășurat în cadrul proiectului EU4Energy și a cuprins consultări și discuții referitor la planul de certificare a OST Î.S. „Moldelectrica”, provocările privind  implementarea și perspectivele de restructurare și dezvoltare a Î.S. „Moldelectrica”.

 

Prezent la eveniment, domnul Eugen Carpov, Directorul ANRE, a menționat că la finalul acestui atelier de lucru trebuie să se ajungă la o viziune clară și pragmatică în privința acțiunilor ce urmează a fi demarate, pentru a realiza certificarea provizorie a OST Î.S. „Moldelectrica” într-o perioadă cât mai scurt posibilă.

 

Secretariatul Comunității Energetice a menționat că certificarea provizorie a operatorului sistemului de transport al energiei electrice Î.S. „Moldelectrica”, este pasibilă certificării doar acea întreprindere electroenergetică care deţine cu titlu de proprietate şi exploatează reţelele electrice de transport, în timp ce rețelele electrice de transport exploatate de Î.S. „Moldelectrica” se află în administrarea întreprinderii, dar nu aparţin acesteia cu drept de proprietate.

 

În cadrul atelierului de lucru discuțiile s-au axat pe necesitatea elaborării unui Plan de reorganizare a Î.S. „Moldelectrica”, astfel încât ANRE să poată certifica operatorul sistemului de transport al energiei electrice, cu condiția că până la termenul limită prevăzut pentru reorganizare, acestuia să-i fie transmise în proprietate rețelele electrice de transport, ținând cont de faptul că Guvernul urmează să iniţieze reorganizarea întreprinderilor de stat în alte forme juridice de organizare prevăzute de legislaţie.

 

La atelierul de lucru au participat experții Secretariatului Comunității Energetice, reprezentantul Ministerului Economiei și Infrastructurii și specialiști ai Î.S. „Moldelectrica”.